marți, 17 decembrie 2013

Max Brockman (antologator), "Ştiinţa viitorului" (2011)

La Tîrgul de Carte Gaudeamus din 2012, am achiziţionat un exemplar dintr-o antologie de articole ştiinţifice îngrijită de Max Brockman, Ştiinţa viitorului - eseuri de la noua generaţie de savanţi (Editura Nemira, Bucureşti, 2012, traducere de Vasile Mitu). Volumul inaugura colecţia Anticipaţia, în cadrul căreia au mai apărut Lumea-după-Google  şi Antologia viitorului, între altele.

Am parcurs acest volum abia în prima parte a lunii decembrie 2013. Să vă spun şi dumneavoastră despre ce este vorba:

Articolele din antologie acoperă o gamă foarte largă de subiecte. În "Prefaţă", Max Brockman îi prezintă pe autorii antologaţi - planetologi, virusologi, cosmologi, neurobiologi, informaticieni.

Unele articole ţin de domeniul ştiinţelor exacte. Spre exemplu, "Pasul următor - infinitul" de Anthony Aguirre tratează despre modele matematice ale spaţiului.

Altele sînt din domeniul ştiinţelor umaniste. De pildă, "Când copiii ne întind o mână" de Felix Warneken ţine de domeniul psihologiei, în vreme ce "E nevoie de ruşine?" de Jennifer Jacquet se ocupă de o chestiune sociologică, iar "Naşterea comunicării audio-vizuale uname" de Asif A. Ghazanfar tratează un subiect neurologic.

Pe undeva surprinzătoare este şi includerea unor eseuri filosofice ca, de exemplu, "Cum citim judecata morală a oamenilor" de Liane Young sau "Ar trebui oare legea să depindă de noroc?" de Fiery Cushman, însă chiar şi acestea se sprijină pe date experimentale şi pe argumente juridice sau pe constatări neurologice.

Pe ansamblu, antologia Ştiinţa viitorului se citeşte cam ca un număr din Scientific American din care s-au scos ştirile, editorialul şi ilustraţiile. Traducerea volumului este rezonabil de bine făcută, tehnoredactarea e aerisită, iar lectura e agreabilă. Probabil că în viitorul apropiat am să parcurg o antologie asemănătoare din colecţia Anticipaţia, Totul are o explicaţie. Dar despre aceea am să vă relatez cu altă ocazie...

(P.S. Ediţia a doua a romanelor mele Gangland şi Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această pagină. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)

Niciun comentariu: