sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Lucrurile bune nu se tac

Azi, urmînd un link de pe profilul Cyberpunk de pe Facebook, am ajuns în vizită pe site-ul Fantascize.com. Acolo am avut ocazia să vizionez cinci filme cyberpunk de scurt metraj.

"True Skin" îl are ca scenarist, regizor şi actor principal pe Stephan Zlotescu. Povestea e plasată în Bangkok şi tratează despre ciborgi, implanturi şi discriminare. Unele referiri vizuale trimit la Blade Runner, în vreme ce premisa intrigii aminteşte întrucîtva de NeuromancerSe pare că studioul cinematografic Warner Brothers a achiziţionat drepturile pentru acest film în vederea realizării unui lung-metraj.

"Memorize" a fost realizat în Suedia de Eric Ramberg şi Jimmy Eriksson. Pe lîngă acţiune spectaculoasă, costume, accesorii şi cascadorii, filmul mai atrage şi prin critica socială din subtext.

"Rosa" este un film de acţiune foarte dens şi dinamic, cu influenţe din Ghost in the Shell şi The Matrix. Este creaţia autorului spaniol de benzi desenate Jesús Orellana. Aparent, 20th Century Fox va finaţa crearea unui lung-metraj inspirat de acest film.

"Sight", în schimb, a fost proiectul de absolvire a Academiei de Arte Bezaleal realizat de Eran May-raz şi Daniel Lazo. Scurt-metrajul satirizează dependenţa noastră crescîndă de dispozitive electronice şi interferenţa acestora în relaţiile interumane.

Ultimul pe listă este un film distopic, "From the Future with Love" scris şi regizat de K-Michel Parandi. În cîteva minute, reuşeşte să ilustreze pericolele implicate în privatizarea forţelor de poliţie şi în punerea pe primul plan a profiturilor corporaţiilor mai degrabă decît a siguranţei publice a cetăţenilor. Se pare că regizorul a primit oferte pentru a extinde acest film din partea unei reţele de televiziune, a unuui studio cinematografic şi a unei companii de jocuri video. Am remarcat trimiterile la Judge Dredd şi la Star Wars.

Vă doresc vizionare plăcută - fie a întregului set, la Fantascize.com, fie doar a unora dintre scurt-metraje, pe YouTube, urmînd link-urile de mai sus. Avînd în vedere calitatea deosebită a acestor filme, fiecare dintre ele merită pe deplin timpul şi atenţia dumneavoastră.

(P.S. Ediţia a doua a romanelor mele Gangland şi Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această pagină. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)

Niciun comentariu: