vineri, 23 august 2013

Jeff Somers, "The Eternal Prison" (2010)

În martie 2010, prin amabilitatea importatorilor mei preferaţi de la Nautilus, http://nautilus.ro, am avut ocazia să achiziţionez al treilea roman din seria lui Jeff Somers despre asasinul plătit Avery Cates - The Eternal Prison (Editura Orbit, Grupul Editorial Little, Brown, Londra, 2010). De parcurs, am parcurs acest volum în ediţie de buzunar abia în august 2013. Şi iată ce am aflat:

În viitorul sumbru descris în The Electric Church şi în The Digital Plague, cîţiva ani mai tîrziu, are loc un război civil devastator între două facţiuni conduse de directorul executiv Richard Marin, respectiv de generalul Cal Ruberto. Protagonistul Avery Cates este trimis la o închisoare de maximă securitate - Penitenciarul Chengara - de unde încearcă să evadeze împreună cu cîţiva complici. Unul dintre aceştia îl abandonează, iar Cates, după ce este eliberat din penitenciar, îl caută pentru a se răzbuna. Dar mai întîi ar trebui să distrugă versiunea numerică a lui Richard Marin, depozitată la Kremlin şi conectată la o armată de avataruri - androizi cu înfăţişare identică...

După cum probabil vă aşteptaţi, The Eternal Prison abundă în secvenţe de acţiune, împuşcături şi pirotehnie. Tot cum vă aşteptaţi, destule personaje secundare care colaborează cu Cates pier în circumstanţe dramatice. Şi probabil nu veţi fi foarte surprinşi dacă am să menţionez că Marin şi Ruberto coordonează în secret cele două părţi implicate în războiul civil - pentru că cei doi au foarte multe în comun.

Un aspect interesant al romanului este că protagonistul poartă în minte versiunea numerică a unor personaje secundare importante - un efect neprevăzut al unei tentative de a-i încărca într-un sistem informaţional conştiinţa. Desigur, acestea comentează frecvent, într-un cor cacofonic ce ameninţă să-l scoată din minţi pe Cates. (Şi dacă asta ar fi o trimitere intertextuală la Children of Dune şi la situaţia prinţesei Alia?)

Un alt aspect demn de menţionat este schimbarea frecventă a locului acţiunii - din America de Nord la Veneţia, iar de acolo la Moscova. (În viziunea lui Somers, Veneţia a complet acoperită de ape, iar Moscova e bîntuită de creaturi zdrenţuite şi înfometate.)

Din păcate, intriga e destul de confuză, aşa încît, de la un punct încolo, devine greu de urmărit, iar interesul cititorilor se cam disipează. E adevărat că, la fel ca în primele două romane din serie, capitolele sînt scurte şi se încheie cu cîrlige narative, iar scenele de acţiune abundă. Dar, cum personajele sînt foarte schematice, iar tiparul în care se încadrează evenimentele nu este suficient de clar, The Eternal Prison nu încurajează o a doua lectură. Şi, cu toate că am adunat o colecţie destul de vastă de literatură (post)cyberpunk, parcă m-ar tenta să scot seria lui Jeff Somers într-o plimbare la anticariat. (Numai dus.)

Ar trebui să menţionez că, după acest roman, în seria despre Avery Cates au mai apărut două volume. Dar despre acelea vom discuta cu alt prilej...

(P.S. Ediţia a doua a romanelor mele Gangland şi Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această pagină. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!) 

Niciun comentariu: