luni, 11 februarie 2013

Diaz, "Jerry Mail - A Time to Die" (2006)

După experienţa angoasantă pe care o avusesem cu Angel Doll, am căutat printre albumele de bandă desenată pe care le achiziţionasem în martie 2011 şi am găsit ceva mai apropiat de gusturile mele. Albumul Jerry Mail - A Time to Die (Soleil Productions, Toulon, 2006) este creaţia unui singur artist, Diaz, care a realizat scenariul, desenele şi culorile. E al doilea volum dintr-o serie mai amplă şi reprezintă o combinaţie de SF şi aventură.

Intriga urmăreşte eforturile unei echipe de mercenari de a o proteja pe o fată, Tal-Radevi, conducătoarea desemnată a unui popor paşnic şi religios de pe planeta Jatta, împotriva unei armate de ocupaţie. Protagonistul Jerry Mail şi asociatul său Dumby sînt convinşi să i se alăture echipei, iar bună parte din acţiune constă în confruntări spectaculoase.

Personajele sînt schematice, provenind parcă din filmele de acţiune de la Hollywood, cu atitudini macho şi replici care uneori încearcă să fie amuzante. Dealtfel, unele personaje amintesc la înfăţişare de celebrităţi precum Antonio Banderas, Megan Fox sau Marilyn Manson.

Recuzita şi unele decoruri se aseamănă cu cele din The Matrix, iar conflictul principal e oarecum similar cu cel din Şapte ani în Tibet. Fundalul multor scene ţine de un viitor urban generic cu accente cyberpunk.

Un aspect grafic demn de remarcat este minuţiozitatea cu care au fost realizate unele planşe, contururile precise, foarte subţiri, precum şi complexitatea unor elemente din fundal - vehicule, maşinării, peisaje urbane. În această privinţă, Jerry Mail rivalizează cu Hard Boiled de Frank Miller şi Geof Darrow. (Dar despre acel roman grafic am să vă relatez cu altă ocazie.)

Pe ansamblu, chiar dacă Jerry Mail - A Time to Die este un produs comercial, fără mari pretenţii de originalitate, cel puţin este realizat la un nivel peste medie din punct de vedere grafic şi are un scenariu inteligibil. Dacă voi achiziţiona sau nu şi alte albume din serie, rămîne de văzut...

(P.S. Ediţia a doua a romanului meu Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această paginăFie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa:http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)

Niciun comentariu: