vineri, 29 iunie 2012

O nouă cronică despre "Dincolo de noapte"

În numărul 630 al prestigiosului săptămînal "Observator cultural" a apărut ieri o nouă cronică despre antologia Dincolo de noapte îngrijită de Oliviu Crâznic. Cronica se intitulează "Flamboaiant şi fragil - goticul românesc la 2012" şi a fost publicată de criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea în cadrul rubricii "SFada cu literatura". Cu permisiunea autorului, voi reproduce mai jos începutul articolului:

"Dincolo de noapte. 12 fețe ale goticului este titlul antologiei Millennium Books lansată la BookFest, la începutul lui iunie. Sub atenta îngrijire a lui Oliviu Crâznic, proaspăt laureat al unui premiu de încurajare la convenția europeană de SF de la Zagreb, Kontakt 2012, cartea se prezintă publicului românesc cu ambiția de a egala succesul precedentei antologii dedicate unui sub-curent al ficțiunii speculative, Steampunk. A doua revoluție, apărute în 2011 la aceeași inimoasă editură.

Riscurile asumate de Oliviu Crâznic au fost duble, antologia gîndită și redactată de el avînd menirea nu doar de a deschide apetitul cititorului român pentru un alt sub-curent literar, ci și de a porni o competiție pentru atenția zisului cititor.

În 256 pagini, cuprinzînd pe lîngă 12 texte originale și, slavă Domnului! – se spune așa ceva cînd scrii despre “gotic”?! –, foarte diferite între ele, introduceri pentru fiecare dintre ele și o suficient documentată prefață semnate de același Oliviu Crâznic, precum și fișele autorilor – concepute similar pentru debutanți și consacrați –, Dincolo de noapte ar fi de ajuns unui cititor nespecializat să poată cuprinde tendințele și talentele recente ale goticului românesc."

Continuarea, inclusiv opinia domnului Badea-Gheracostea despre schiţa mea "Văgăuna bîntuită", o puteţi citi pe site-ul "Observator cultural, aici. Lectură plăcută!

(P.S. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)

Niciun comentariu: